Standpunt ruimtelijke ordening

Op 2 juni 2013

Kortessem is een buitengebiedgemeente. Wij willen:

  • Onze KMO-zone uitbouwen en sommige locale bedrijven her-localiseren of door een RVP regulariseren.
  • De plaatselijke handelszaken langs de gewestweg  blijven beperkt tot het huidige aantal.
  • Het karakter en de leefbaarheid van onze dorpen dienen gevrijwaard te worden.
  • We moeten een evenwicht vinden tussen handel, KMO, landbouw, wonen, natuur en recreatie.

Visie

De ruimte is schaars. We willen allemaal een knus huis of appartement. We willen kunnen wandelen en spelen in de nabijheid, met de fiets naar school en met de bus naar het werk. We willen een lokaal voor de sportvereniging, de winkels dichtbij.

Hoe verzoenen we al die wensen? Binnen de krijtlijnen van het Vlaams en provinciaal beleid kan de gemeente een eigen ruimtelijk beleid voeren. Er mee voor zorgen dat je in de buurt een betaalbare woning of stuk bouwgrond vindt, oog hebben voor de buurtwinkel en de dorpsschool en geen krotwoningen of leegstand huizen meer in de buurt aantreffen, dit zijn punten waar we als N-VA aan werken.

De gemeente, samen met bewoners, ondernemers, verenigingen…zo goed mogelijk inrichten zodat iedereen aan zijn trekken komt, dat is de uitdaging van een gemeentelijk beleid ruimtelijke ordening.

Concreet

  • het Ruimtelijk Structuurplan Kortessem is een van de basisdocumenten voor de uitwerking van het ruimtelijke ordeningsbeleid.
  • Kortessem is volgens de Ruimtelijke Structuurplannen van Vlaanderen en van de provincie Limburg een buitengebiedgemeente. Dit betekent o.a. dat onze gemeente bij uitstek een landbouwgemeente is met daarin verspreid liggende woonkernen. Binnen deze landbouwstructuur is er ruimte voor natuurontwikkeling en recreatie. Als buitengebiedgemeente heeft Kortessem geen handelscentrum of industriezone.
  • Op het vlak van de ruimtelijke ordening zullen we er vooral naar streven het karakter en de leefbaarheid van  onze dorpen te bewaren. Dit betekent dat er nog gebouwd kan worden, dat het verenigingsleven actief blijft, dat de school in stand wordt gehouden, dat de nodige voorzieningen op dorpsniveau behouden blijven en dat er in elk dorp een recreatieruimte is. In de buitenruimte zoeken wij naar een evenwicht tussen landbouw, natuur en recreatie.
  • Wij willen de KMO-zone Herbroek zo goed als mogelijk zien ontwikkelen en de plaatselijke handelszaken ondersteunen en stimuleren in hun ontwikkeling.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is