Oproep tot respect en beleefdheid

Op 12 maart 2013

Tijdens de gemeenteraad van vrijdag 1 maart 2013 deed voorzitter van de gemeenteraad en 1e schepen Luc Dullaers een oproep tot meer respect en beleefheid t.o.v. het gemeentepersoneel. Hier vindt u de volledige brief zoals voorgelezen tijdens de gemeenteraad.

 

Beste gemeenteraadsleden, schepenen, burgemeester,

Onder het motto “beleefdheid en respect” wil ik hier een woordje zeggen.

Wij leven in een democratie en dat is goed.

Het gemeentebestuur en de openbaarheid van bestuur zijn verworven rechten voor elk gemeenteraadslid. Een bestuur moet doorzichtig, voorzichtig en kundig besturen en dat mag gecontroleerd worden. De oppositie heeft dat recht en moet dat doen.

Er zijn echter voor gemeenteraadsleden niet alleen rechten. En dan wil ik het nog niet hebben over plichten. Maar ik meen dat een minimum aan beleefdheid, een minimum aan respect voor elkaar, maar meer nog voor onze werknemers, onze arbeiders en onze gemeentewerking aanwezig moet zijn en blijven.

Ik beleefde deze week een hallucinant gebeuren dat erin bestond dat een gemeenteraadslid op het gemeentehuis zonder kloppen of bellen zomaar arrogant bij een ambtenaar binnenstormde en zonder goede dag te zeggen eenvoudig eiste: “Ik wil nu ONMIDDELLIJK de notulen van de gemeenteraad van 6 jaar geleden ter inzage krijgen. Ik heb het huishoudelijk reglement gelezen en heb dat recht. En als ik die nu niet onmiddellijk krijg dan wil ik nu een schriftelijke rechtvaardiging waarom dat nu niet onmiddellijk kan”

Dames en heren gemeenteraadsleden, hoe gedesillusioneerd, hoe gedeprimeerd, hoe gefrustreerd u misschien bent, een minimum aan beleefdheid, een minimum aan respect t.o.v. een ander, weze het een collega, een ondergeschikte, een ambtenaar, is niet meer dan een basisrecept om het leven in een samenleving leefbaar te houden.

Dames en heren gemeenteraadsleden, ons gemeentepersoneel doet zijn best, misschien schat u ze niet hoog in -dat is uw zaak- maar het zijn alleszins mensen die recht hebben op beleefdheid en respect t.o.v. hen en hun werk. En of u nu pas in de gemeenteraad bent gekomen of 24 jaar burgemeester bent geweest, ik zou u willen vragen uw functie, uw ambt uit te oefenen met respect voor de menselijke waardigheid van ieder en met respect voor de werking van de gemeente. Zoniet moeten wij, naast het huishoudelijk reglement dat vandaag komt voor te liggen, nog een reglement van elementaire beleefdheid en respect t.o.v. de medemens stemmen.

Dit vraag ik u “omdat ambtenaren ook mensen zijn”.

Luc Dullaers,

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is